Luna Plina a Lupului, Canvas |
In traditia noastra, exista multe legende ale oamenilor care se transforma in lupi chiar in momentul de luna plina, poate chiar de aceasta luna plina de iarna. Lupul reprezinta capacitatea omului de a se metamorfoza si a insusi calitatile acestui animal. Legenda cea mai veche, care e precursoare legendelor care au urmat si s-au raspandit si la alte popoare este din secolul 6 IH este Marele Lup Alb, un om transformat de catre zei in lup si care a devenit protector al oamenilor. caracterul de protectie al cainelui, pentru ca si cainii din lup se trag, este mentinut si in prezent, aceasta fiinta este loiala, protectoare si care traieste pentru protectia celor dragi pe care ii vede parte din familie, umani sau nu.
Lupul insa apare si in obiecte arheologice neolitice gasite pe teritoriul nostru infatisand dansatori mascati in lupi.
Lupul asadar are o lunga traditie in cultura noastra, stindardul de lupta al dacilor, draco, infatisa un cap de lup cu corp de balaur, simbolizand protectia si curajul, iar dacii purtau blanuri si masti de lup si maraiau ca lupii pentru a inspira frica inamicilor, potrivit site-ului transylvaniaworld.com. De asemenea, cuvantul dac, ar insemna lup, potrivit aceluisi site cultural.
Caracterul de metamorfozare exista si la populatiile native americane, ei credeau profund ca sacrificarea oricarui animal le imprima carcteristicile acelui animal, deci mai mult simbolica decat fizica.
Fondatorii Romei, Romulus si Remus au fost salvati si adoptati de o lupoaica.
Regele viking al razboiului, Odin, avea 2 lupi ca si animale de companie.
In astrologia Vedica, veche de mii de ani, Luna Plina din 6 ianuarie se formeaza in Nakshatra, Mansiunea Lunara Ardra, sau Arudra, al carei animal simbol este...cainele. Iata cum atat de multe culturi converg spre acelasi adevar neschimbat.
Exista o mare putere de transformare in aceasta Luna Plina. Dupa cum stiti deja, in Orient se foloseste calendarul luni-solar, care respecta fazele lunii; sarbatorile religioase sau nationale vor avea date variabile, in functie de fazele lunii. De exemplu, stiti deja ca Anul Nou chinezesc cade cand e luna noua din ianuarie-februarie. nu stim exact care este baza acestui calendar, dar vedem ca este unul luni-solar ca si cel vedic.
Sarbatoarea vedica asociata cu Luna Plina, Arudra Darshanam, este a lui Shiva Nataraja. trebuie sa marturisesc ca am ascultat multe conferinte si am citit mult ca sa inteleg aceste concept de Shiva Nataraja, dar e ca o religie insasi. Shivaism. Cumva seamana si insumeaza tot ce stim deja din toate religiile. din Crestinism, din Iudaism, din Islamism. si asa mai departe.
Shiva Nataraja, Pixabay |
Religiile shivaiste explica pe Shiva Nataraja ca pe o forma a lui Shiva care este creatie, distrugere, conservare, maya si binecuvantare.
Etimologic, Nata inseamna arta, dans, joc dramatic si raja inseamna rege, zeu. Asadar Nataraja este zeul dansului, al artistilor.
Shiva este infatisat dansand cu piciorul stang ridicat. Dansul lui alterneaza intre lent, creativ si rapid, distrugator. Cercul din jurul lui Shiva reprezinta Universul, Creatia. Universul este rotund. Cercul reprezinta 0, cifra 0 a fost importata de catre arabi din India. La origini cifra 0 reprezinta nimic si totul, este posibilitatea, nasterea- toate nasterile sunt rotunde, burta mamiferelor de rotunda, oul este rotund si ambele contin viata, dar si infinitul, infinitul posibilitatilor. Daca scazi 0 din 0 ramane tot zero. La fel si infinitul, extras din infinit, nimic nu se diminueaza.
Shiva Nataraja danseaza pe Apasmara Purusha, un demon care simbolizeaza ignoranta spirituala, iluzia care te indeparteaza de drumul spiritual.
El poarta in mana stanga ridicata Agni, focul distrugator al Universului, in dreapta ridicata tine damaru, toba de care a luat nastere primul sunet al creatiei lumii. In jurul bratului are incolacit un sarpe, care simbolizeaza Kundalini, cele 7 chakre. Cu mana din fata dreapta face abayamudra, gestul care alunga teama, iar cu mana stanga in fata arata spre piciorul ridicat in aer, pare un gest invitant si este mudra trompei de elefant, care reprezinta pe fiul sau, Ganesha, un avatar al curajului de a invinge obstacolele. Parul ii zboara in aer de la pasiunea dansului. Shiva Nataraja sugereaza eliberare si prezenta in acelasi timp. Simbolizeaza sa straiesti in momentul prezent, indiferent de activitatea pe care o ai. Reprezinta linistea mintii si angajarea in bucuria creatiei, distrugand ignoranta si neputinta.
Shiva Nataraja reprezinta trezirea, renasterea omului nou, intocmai ca Isus care a murit si a petrecut 3 zile in intuneric si a revenit ca si Hristos Luminos. Simbolic reprezinta moartea si renasterea din noi, transformarea noastra spirituala prin moartea egoului. El are puterea sa distruga si sa creeze Universul.
Aceasta putere de transformare spirituala a condus la aparitia unor fiinte superioare, brahman in antichitate, preotii, proorocii vechiului testament, inteleptii regelui sau șamanii, in alte civilizatii, al caror rol era sa imparta intelepciunea suprema oamenilor si sa-i ghideze pe acestia, inclusiv pe regi. Aceste fiinte evoluate nu mai aveau dorinte pamantesti, trupesti, materiale, traiau in dimensiunea spirituala si-si urmau destinul suprem. Ei nu erau atrasi sau tulburati de lumea exterioara, mintea lor era putificata si spiritul pur, traiau in spiritul suprem a lui Dumnezeu Creatorul.
Iata asadar cateva din posibilitatile spirituale ale acestei minunate zile, va asigur ca aceste informatii sunt doar un intro la infinitul de trairi si posibilitati misterioase si spirituale pe care avem sansa sa le experimentam in perioada urmatoare. O parte din informatii le-am primit prin idei si realizari pe care le-am avut in discutii din ultimele zile cu persoane profund spirituale. Multumesc, Corina, imbratisari. Multumesc tuturor maestrilor mei spirituali. 🙏
surse cercetate:
wikipedia,
transylvaniaworld.com,
metmuseum.org,
astroved,
satyoga.org,
Dictionar al Mitologiilor Indo-Europene, Jean Vermont
Nota: articolele de pe acest Blog sunt creatia mea personala si folosirea lor trebuie sa citeze sursa si sa faca trimitere spre elenahusman.blogspot.com