miercuri, 31 august 2022

Another Self 😊


 Ieri, dupa ce am postat articolul despre Saturn, karma, in care am mentionat despre terapie, cateva prietene mi-au scris (la prietene o includ si pe sora mea, care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi cea mai buna prietena, chiar si atunci cand eu nu am fost la inaltime). 

Unul dintre feedbackuri a fost despre karma de familie (Saturn in a 4-a casa-karma mostenita pe linie materna) si am discutat un pic despre constientizari. Au urmat alte feedbackuri mai scurte si cateva aprecieri in privat. 

Seara am raspuns unei prietene care mi-a zis ca in ultimele zile s-a gandit la ceva similar legat de subiectul Saturn-karma-terapie, am schimbat cateva mesaje dragute despre copiii nostri adorabili, iar miezul discutiei a fost o recomandare de film serial pe Netflix, Another Self, pe care l-am inceput aseara, dupa primele episoade, pare promitator. 

Deci, pe scurt, fara sa spoileresc prea mult, trei bune prietene, fete puternice, fiecare cu backgroundul si experienta ei de viata, ajung la un  tip, Zaman, facilitator spre saman care le acceseaza experiente familiale mostenite si care, odata constientizate le schimba total viata. Tipul conduce un resort in natura, unde are un loc de terapie grup, iar simbolul activitatii lui si logoul este un copac cu radacini. 
Dincolo de faptul ca mereu m-au fascinat copacii si nu vreau sa discut despre specii decopaci, in detaliu aici, in mica mea realitate pe care o traiesc (inconjurata de copaci)timingul acestui fapt este unul uimitor. Si va scriu mai jos de ce. 

Astazi, in faza lunara pe care o traim, (toate sarbatorile vedice corespund unor faze lunare specifice, de aceea nu au o data fixa mereu), in cultura hindusa se sarbatoreste Ganesha, zeul cu cap de elefant, care este gardianul chakrei Muladhara, chackra radacina, in interiorul careia se gaseste mama lui, Kundalini Shakti, puterea kundalini, care este suma tuturor puterilor, creatoare, de actiune si de iluminare. El este guvernatorul Nakshatrei Mula, care are ca simbol radacinile unui copac. Ganesha este cel care ne ajuta sa depasim obstacolele si ne ajuta sa accesam puterea. 
Observarea acestei sarbatori (e un festival, de fapt, care dureaza 9 zile) ii ajuta pe devotati sa li se stearga karma ultimelor 12 luni si atraga binecuvantari pe toate planurile. 

Pentru mine, ultimele ore au insemnat o aliniere minunata cu aceasta speciala vibratie, cred ca orice practica spirituala ajuta sa traim intr-o ordine cosmica. Si daca ne gandim la un copac, cat vedem coroana in afara, in pamant pot fi radacini cat copacul pe care-l admiram in fata ochilor. Copacul este prezentul, radacinile sale sunt o metafora pentru origine, pentru trecut. Este frumoasa expresia “precum in cer, asa si pe pamant”. Copacul merge spre cer, in timp ce radacinile, cu ajutorul carora se hraneste, sunt in pamant si reprezinta natura noastra umana, pamantul, ceea ce nu este aparent. 

As vrea asadar sa spun prietenilor care sufera si care au avut evenimete intense in viata, dar care i-a condus pe drumul spiritual al iluminarii pe care se gasesc acum ca sunt foarte mandra sa-i cunosc si le admir curajul si sunt maestrii pentru mine si le dedic un citat al lui Carl Jung: 
“No tree, it is said, can grow to heaven, unless its roots reach down to hell” ( Aion, pag.43)

In aceasta zi puteti admira si imbratisa un copac si puteti merge desculti prin iarba, onorand natura si celebrand natura noastra umana, perfect imperfecta. 🌳👣🙏

Copac, 2018 foto arhiva personala



marți, 30 august 2022

Despre Saturn retrograd pana in 23 octombrie

Saturn (Shani, in astrologia vedica) este maestrul karmei, adica al destinului mostenit, cu care te-ai nascut si pe care trebuie sa-l “topesti” in aceasta viata, sa te imbunatatesti si sa-ti depasesti conditia. Casa astrologica in care se gaseste Saturn la nastere indica sectorul in care se desfasoara aceasta karma (exemplu: daca e in casa a 5-a, a copiilor, poate indica o situtatie dificila in legatura cu copiii sau cu aducerea pe lume a acestora, sau copil care are nevoie de tine toata viata sau alte situatii dificile legate de copii).  

Semnul in care se gaseste Saturn va indica modul de manifestare: daca a 5 a e in Berbec, atunci va trebui sa actionezi, sa ai curaj in situatii ce tin de copii, daca e in Taur va trebui sa cheltui bani si sa hranesti. In toate semnele va trebui sa fii prezent si disponibil in situatia care ti-e data.  

Daca incerci sa te sustragi pentru ca ti se pare prea greu sau prea dureros, Saturn te va face sa intalnesti situatii similare, sa traiesti din nou si din nou acelasi tip de experienta pana la epuizarea karmei. Aceeasi vibratie dureroasa. Cu totii cunoastem persoane care termina o relatie dar intalnesc din nou si din nou aceeasi tipologie de partener. Desigur, terapia poate fi o metoda valida de a-ti intelege tiparele, de a te vindeca si de a evolua. Meditatia si yoga, de asemenea. Un proiect lung de munca personala, practica in care esti tu cu tine insuti il ilustreaza pe Saturn in toata stralucirea lui. Cred ca fiecare poate gasi metoda personala care i se potriveste cel mai bine. 

Saturn e modest,  muncitor, meticulos, lent, ordonat, silentios, diplomat, puternic, punctual, serios. Saturn controleaza, limiteaza, restrange, retrage, micsoreaza, secatuieste, aspreste, dreneaza, slabeste, da rezistenta, curaj, rezilienta, acceptare, resemnare.

Ti-e teama de Saturn? Ti se pare ca nu primesti cat meriti si ca viata e o lupta trista fara satisfacii si concluzie victorioasa? Ei bine, Saturn e o planeta care se misca incet. Parcurge intreg cercul zodiacal in…30 ani ! Problema noastra e ca asteptam rezultate de la Saturn in 30 zile, ca si cum ar fi Luna, intr-un an, ca si cum ar fi Soarele. 

Saturn intarzie, asadar, dar el nu neaga. Adica lucrurile se vor intampla, chiar daca mai tarziu de cat ne asteptam noi. 

In ultimele luni, cateva persoane m-au intrebat despre “aceasta perioada apasatoare a lui Saturn retrograd.” Se refereau, in special, la situatii financiare. Privind harta natala a acestor persoane, am realizat ca aveau elemente comune: Saturn tranziteaza retrograd in casa a doua, adica sectorul urmator ascendentului. Sau in a doua casa de la Luna. Deci Saturn, in acest caz, restrictioneaza finantele, intrarile, viziunea, valorile si bunurile personale, camara, chiar. Increderea si valoarea de sine sunt afectate. Frustrari ca ceilalti nu se pliaza nevoilor personale (puterea personala slabita). 

Saturn retrograd “priveste” spre semnul precedent. Adica daca tranziteaza retrograd in a 3 a, va trebui sa ajuti pe fratele tau financiar sau sa-ti repari/cumperi masina. (Doar niste exemple). Sau sa rezolvi ceva legat de casa si proprietate (casa a treia e a 12 a de la a 4-a. 

Nakshatra (casa lunara) in care tranziteaza Saturn este Dhanishta. Saturn va tranzita in Dhanishta pana in februarie 2023, adica si dupa ce se inchete periada de retrogradare. Este o nakhatra imobiliara, bogata. 
In sanskrita DHAN inseamna premiu, bogatie, comoara. In urdu, norocos, binecuvantare, multumire. In punjabi, bogatii, norocos. Nu-i asa ca acum iti explici de ce Dan si Dana sunt pesoane atat de “bine” in viata asta. Care stiu sa primeasca si sa ofere, nu-i asa? 😃

Dhanishta e considerata o nakshatra originala si plina de talente artistice. Multi artisti au pozitionari planetare natale in aceasta nakshatra. In aceasta perioada este foarte benefic sa-ti urmezi un talent pe care l-ai abandonat sau unul cu totul nou. Cursuri de dans sau de muzica. 
De asemenea, este o nakshatra care munceste pentru ce-si doreste, chiar daca Saturn aici intarzie rezultatele. Repeta sau insista pana iese perfect. Da, perfect pentru ca arta este mereu perfecta ca manifestare a Constiintei universale. 

Dar indiferent in ce casa va tranziteaza Saturn retrograd, va anunt ca mai dureaza pana in 23 octombrie. Pentru ca, nu-i asa, totul trece. Convinsa ca stiti acest lucru deja, din experienta voastra. 
Asa ca rezistati, adica nu sa opuneti rezistenta, ci aveti rabdare si incredere ca totul se va incheia cu bine.  😊

In incheiere, va las un mic remediu. Ziua lui Saturn este sambata, ora lui Saturn este prima ora de la rasarit, sambata. Il puteti saluta pe Saturn recitand mantra: 

Om Sanecharaya Namaha

Daca doriti sa stiti in ce casa astrologica tranziteaza Saturn retrograd in aceasta perioada, sau unde este Saturn pozitionat in harta natala personala, imi puteti lasa, desigur, un mesaj. 

Casa Norocului in Astrologie. Despre Noroc si Oportunitati.

Ce-i al tau e pus deoparte? Nu chiar. Trebuie sa cauti si sa actionezi.  Astrologia, in special cea indiana, vedica, ne spune ca a al nouale...